dimarts, 1 de maig del 2018

Com treballa el món

Estem tots de sort. Amb el suport del PNV s’ha garantit el poder adquisitiu de les pensions pels propers dos anys, i fins i tot s’hi han alegrat les rates talp de pell fina i els cucs intestinals. Aquestes dues espècies que, sembla ser, son portadores del secret de la longevitat, formen part de les proves de laboratori que realitza Calico, una empresa de Google, a California. Amb l’impost sobre les grans tecnològiques que planteja Montoro per pal•liar el suposat dèficit en els comptes, al conegut buscador hegemònic se li hauran passat, de ben segur, les ganes d’experimentar amb l’estirament de l’esperança de vida, i no estranyaria a ningú si, a partir d’ara, concentrés els seus esforços en l’estudi de formigues terminals i conills hipertensos.

L’intervenció del partit d’Urkullu ha suscitat les més variades reaccions. Esperançades i positives per part dels i les pensionistes, que podran mantenir el seu, massa sovint, frugal poder adquisitiu, i, encabronat i visceral per part d’alguns economistes, que no perdonen que en comptes de rescatar autopistes i pagar interessos a bancs rescatats, algú vulgui dedicar-se al benestar dels i les ciutadanes més vulnerables. Qui es porta la palma en aquesta vessant reivindicativa és el responsable de pensions de la consultora Willis Towers Watson que declara que ‘Amb aquesta mesura el populisme li ha guanyat la partida a la racionalitat’, el que tan sols s’explica quan se li dona un cop d’ull als interessos ‘racionals’ d’aquesta asseguradora.

Navegant una mica, descobrim que el lema d’aquesta empresa creada per fusió el 2016, és el de ‘convertir el risc en una senda de creixement’. Entre les seves moltes activitats en destaca una, en la que conjuntament amb Guy Fox i els estudiants de la KIPP DC Lead Academy, han il•lustrar el llibre infantil ‘Com treballa el món realment’. Aquesta sorprenent i exclusiva fita editorial, es va crear en el marc d’un taller amb estudiants de 10 a 11 anys, que va comptar amb el consell de fins 15 voluntaris/es de Willis Towers Watson. El seu objectiu últim és el d’ensenyar als nens i nenes la importància de gestionar i estalviar diners i l’impacte que inversions i plans de pensions poden tenir per la salut financera a llarg termini.

Com diu un responsable del projecte “Quan abans els nens aprenguin a gestionar diners, millor estaran equipats per prendre decisions positives que puguin portar-los a una vida d’elecció i oportunitats”. És de témer que aquests experts no tinguin coneixement que la major part dels nens i nenes del món no tenen res que estalviar, perquè se’ls hi va la vida en sobreviure, i que fins i tot en un país suposadament avançat com Espanya, una tercera part de la infantesa viu en el llindar de la pobresa. Fins a quin punt el risc comporta creixement, ho vam veure amb la crisi de les subprime, i la consegüent garrotada als comptes públics i lamentable transferència d’actius social als comptes de resultats dels grans bancs i consultores.

El títol ‘Com treball el món realment’ promogut per la consultora, hauria de ser aprofitat per mostrar als i les joves, també a les escoles d’élite, quina es la feina que han d’enfrontar la major part de les persones al món. Així l’informe ‘Perspectives socials i de l’ocupació al món – Tendències 2018’ de l’OIT ens recordava recentment, que 176 milions de treballadors viuen en la pobresa extrema i que 1.400 milions ocupaven, el 2017, una ocupació especialment vulnerable. A partir d’aquí es convindrà que el principal problema que enfrontem és el risc creat per llops i taurons financers per a capitalitzar la por, i que no hi ha altra senda de creixement que la de la solidaritat i el treball decent. Per tot això, val la pena lluitar... Feliç primer de maig!